Ciekawe lekcje w niezwykłym miejscu...

Kuchnia i kultura jedzenia stanowią ważny element naszej kultury. Pod kierunkiem zamkowego Mistrza Kelnerstwa mogą się Państwo u nas dowiedzieć, jak należy zachowywać się przy stole, spożywać posiłki, korzystać z zastawy stołowej. Następnie przy przygotowanym specjalnie dla Państwa obiedzie macie Państwo możliwość wykorzystania zdobytych umiejętności w praktyce.

Zapraszamy na wykład na temat zasad savoir-vivre'u, zachowania się w sytuacjach, gdy zapraszamy gości lub sami jesteśmy zapraszani, oraz sztuki jedzenia. Nie jest to „nauka prosta ani mała”, a jakże się przydaje w rozmaitych sytuacjach towarzyskich. Opanowanie jej zasad pod okiem specjalisty pozwoli Państwu w przyszłości swobodnie rozkoszować się przyjemnościami stołu i urokiem zgromadzonego przy nim towarzystwa. A wszystko to we wnętrzach, których szczególna atmosfera naukę zamienia w przyjemność.

Rezerwacje przyjmuje oraz dodatkowych informacji udziela Dział Gastronomii,  pod numerem telefonu 23 692 90 00 wew. 3004.

Gawęda o zachowaniu się przy stole
Gawęda o zachowaniu się przy stole. czytaj więcej »

Gawęda o zachowaniu się przy stole. czytaj więcej »

 

„…KINDERSZTUBA DOBRA RZECZ, KAŻDY TO POWINIEN MIEĆ….” 

GAWĘDA O ZACHOWANIU SIĘ PRZY STOLE

Ciekawe lekcje w niezwykłym miejscu dla dzieci i dorosłych….

 

 Kuchnia i kultura jedzenia stanowią ważny element naszej kultury. Pod kierunkiem zamkowego Mistrza Kelnerstwa mogą się Państwo u nas dowiedzieć, jak należy zachować się przy stole, spożywać posiłki, korzystać z zastawy stołowej. Następnie podczas obiadu wykorzystacie Państwo zdobyte umiejętności w praktyce.

 

Ofertę kierujemy do dzieci i młodzieży jak również do osób dorosłych, którzy pragną pogłębić swoją wiedzę na temat nakrywania, podawania do stołu oraz jedzenia trudnych potraw.

 

Menu dla dzieci – 43,00 zł od osoby  ( do wyboru )

Menu dla dorosłych – 58,00 zł od osoby

Przystawka – sałatka „Kasztelańska”.

Zupa – pomidorowa z domowym makaronem.

Danie główne – schab pieczony w sosie własnym

( ziemniaki puree, buraczki zasmażane ).

Deser – ciastko z zamkowej cukierni.

Napoje – kompot, herbata z cytryną.

lub

Przystawka – sałatka „Magdalena”.

Zupa – rosół z makaronem.

Danie główne – filet z kurczaka panierowany

( ziemniaki z wody, marchewka zasmażana / surówka z marchewki ).

Deser – ciastko z zamkowej cukierni.

Napoje – kompot, herbata z cytryną.

Przystawka – szczupak specjał z sosem chrzanowym.

Zupa – żurek z wędliną i jajkiem.
Danie  główne –
pieczeń wieprzowa

( kluseczki śląskie, buraczki zasmażane, bukiet surówek ).

Deser – ciastko z zamkowej cukierni.


Napoje –
2 x kieliszek wina, kawa i herbata z dodatkami.

 

Dla zainteresowanych:
< możliwość skorzystania z rejsu gondolami zamkowymi po rzece Narew;
cena 8,00 zł od osoby / komplet do jednej gondoli – 11 osób.
Rejsy gondolami odbywają się od maja do października.

Ustalone menu zamkowych specjałów i przysmaków.

Rezerwacje przyjmuje oraz dodatkowych informacji udziela Dział Gastronomii,  pod numerem telefonu 23 692 90 00 wew. 3004.

Gorąco polecamy miejsca, które warto zobaczyć podczas pobytu - opis szczegółów,  sprawdź link 

Gwarantujemy Państwu znakomitą, wytworną kuchnię, cudowną atmosferę  sprzyjającą relaksowi i odprężeniu a przede wszystkim wyjątkową staranność obsługi.

 

 PLAN WYKŁADU.

1. Wstęp 
- historia kultury stołu,
- historia polskiej kuchni,
- kuchnia i stół tradycyjnych polskich świąt,
- sztućce, porcelana, naczynia szklane i nie tylko.

2. O zachowaniu się przy stole - wykład 
- jak siadać do stołu,
- jak jeść posiłek,
- jak pić napoje.

3. Spożywanie posiłków, picie napojów - wykład i ćwiczenia 
- rola serwetki i sposoby jej składania,
- prawidłowe nakrycie stołu,
- odczytywanie kodu ułożenia sztućców,
- potrawy „proste” i „trudne”.

4. Zasady zachowania się w hotelu, restauracji, kawiarni - wykład 
- rola hotelu, restauracji i kawiarni,
- zasady zachowania się podczas różnych przyjęć bankietowych.

 

5. Zwiedzanie zamkowej wieży.

 

6. Obiad w restauracji, jako praktyczna część szkolenia .

 

Podstawowe informacje o naszych zajęciach:

- czas trwania: ok. 4 godzin,
- całkowity koszt szkolenia:
< 43, 00  zł od osoby ( dzieci i młodzież )
< 58, 00  zł od osoby ( dorośli )
- wykłady dla grup zorganizowanych, min. 40 osób.

  • dompolonii - Lekcja savoir vivre\'u. Lekcja savoir vivre\'u. Cena od 43 zł /os.
  • dompolonii - Zielona Szkoła w Zamku Zielona Szkoła w Zamku Cena od 68 zł /os.
  • dompolonii - Konferencje w Zamku. Konferencje w Zamku. Cena od 320 zł /os.
  • dompolonii - W podróży służbowej W podróży służbowej Cena od 170 zł /os.
  • dompolonii - Romantyczna Rocznica Ślubu Romantyczna Rocznica Ślubu Cena od 480 zł /os.
  • dompolonii - Oferta dla Nowożeńców Oferta dla Nowożeńców Cena od 325 zł /os.
  • dompolonii - Prezent dla Rodziców Prezent dla Rodziców Cena od 495 zł /os.
  • dompolonii - Z wizytą w XV w. Zamku Z wizytą w XV w. Zamku Cena od 285 zł /os.
  • dompolonii - Aktywnie przez życie Aktywnie przez życie Cena od 475 zł /os.
  • dompolonii - Samo zdrowie Samo zdrowie Cena od 195 zł /os.